Dinamika izmedju ženskog i muškog principa

Dinamika između muškog i ženskog dela u nama određuje kakav ćemo odnos imati sa partnerom i kakav će naš odabir biti. Mi smo satkani pola od ženskog principa, pola od muškog, spoj principa koji su nas stvorili. Ako ste ženskog pola vaša muška strana je reper za odabir partnera i obrnuto. Nespojivost ta dva principa donosi nam veoma velike probleme u životu.
Pošto se snažno identifikujemo sa svojim polom, zaboravljamo da pristupamo drugom principu. Vremenom se potpuno gubi kontakt sa drugim principom unutar nas samih. Polovina nas nam postaje potpuni stranac. Još ako smo imali potpuno različite roditelje i primer odnosa koji je zapravo odvojena egzistencija dva principa, onda smo u velikom problemu da odaberemo princip koji nam paše. Ništa nije konačno i statično kada se neprestano razvijamo i menjamo kroz život. Dinamika dva principa, naboj između njih, je lepota sama po sebi.
Dakle pristupajte osobama suprotnog pola u vašem životu kao da upoznajete neki skriveni deo sebe. Učite u tom procesu, potrebno je spojiti različitosti unutar sebe tj dozvoliti svakoj vašoj strani da postoji, izražava se, voli… Svaki potencijalni partner je ogledalo.

Primer. Vi ste ženskog pola, vaša ženska strana je dominantna, puna kontrole, čini dobru bazu, služi održanju, preživljavanju, kruta je i rigidna. A vaša muška strana je umetnička, teži slobodi, neuhvatljiva, teška za uklopiti se.Upoznajete dominantnog muškarca koji odgovara vašoj ženskoj strani, ali on vas nervira, osećate kako uzmičete, bežite, guši vas. Odreagovali ste na njega svojom muškom stranom.

Sledeci put upoznajete rasejanog, laganog, umetnickog tipa i u vama se budi poriv da ga posedujete, kontrolišete, ludi ste za njim potpuno. Odreagovali ste kontra stranom, prepoznali ste svoju mušku stranu i pokrenula se ženska, dominantna. Ludi ste od ljubavi, želje, patite, a taj muškarac se udaljava od vas. Šta se desava? Potpuno gubite tlo pod nogama. Dešava se da ste potpuno unutar sebe zarobili svoju mušku stranu, nadjačana je ženskom. I spolja se pojavljuje i opet budi isti poriv. To nije ljubav, niti je moguće da bude dok ne upoznate sebe, ne počnete dubinski da razumete i poštujete svoje strane i ne dozvolite obema da postoje u svojoj predivnoj različitosti.